maandag 18 februari 2013



Omdat ik via mijn mobiel al mijn tweets weg gepoets heb, plaats ik hier informatie die relevant blijft.
Op deze site staan
meer dan 100 voorleestips
de voorleesservice omdat er in Olst-Wijhe geen Voorleesexpress is.
het tijdschrift Arial













Verder is het leuk om een voorlezer van de Voorleesexpress te volgen en te lezen hoe zij het  voorlezen voorbereidt en uitvoert.


En de wekelijkse voorleesfilmpjes van Jos van Venrooij mag je ook niet missen.  Hier al vast één filmpje.

woensdag 13 februari 2013

Jan Adam Zandleven

Jan Adam Zandleven heeft zijn hele leven getekend, maar koos pas op 34-jarige leeftijd voor het kunstschildersleven.
Dank zij de steun van H.P Bremmer kon hij zich goed ontwikkelen.

Doordat zijn verschillende rollen elkaar onderling versterkten had Bremmer in de eerste helft van de twintigste eeuw een invloedrijk gezag in de Nederlandse kunstwereld.  Hij was kunstcriticus, expert, verzamelaar, leraar en handelaar. Hij had een groot netwerk van verzamelaars, kunsthandelaars en kunstenaars.  Voor zijn cursisten en verzamelaars kocht hij werk in. Zo ook voor zijn cursist Helene Kröller en daarmee werd de basis gelegd van de museumcollectie. Bremmer speelde een belangrijke rol in het leven van o.a. Van Gogh, Mondriaan en Charley Toorop.

Zandleven vroeg Bremmer om hulp en hoopte op wat financiële steun. Bremmer herkende het talent en de innerlijke bewogenheid van Zandleven. Daarom bood hij niet alleen financiële steun, maar zorgde er voor dat kunsthandelaren en verzamelaars aandacht kregen voor zijn schilderijen. Hierdoor kwamen de schilderijen van Zandleven in diverse gerenommeerde particuliere en museale collecties terecht.
Paddestoelen 1917
paddestoelen 1917


Paddestoelen 1917
















Zandleven voelde een enorme liefde voor de natuur en maakte veel landschappen, dorpsgezichten en bosgezichten. Daarnaast schilderde hij stillevens en interieurs.
Hij leefde van 1868 tot 1923.
Over deze bevlogen man ga ik een boek schrijven. Wie nu meer over Zandleven en zijn werk wil weten, kan het virtuele museum bezoeken.


Atelier Acht in de krant

De krant kopt als volgt:
DUO PROMOOT CULTURELE LEVEN VAN OLST-WIJHE

Je kunt ook vriend worden van Atelier Acht en gelijk laten weten of je 23 februari komt genieten van de verhalen van Ben Hartemink, een meesterverteller. In de pauze kun je je ogen de kost geven met het prachtige fotowerk van topfotograaf Frans Rentink. Na afloop uiteraard een hapje en een drankje. Kortom, een feestje voor ogen en oren.
Word hier vriend van Atelier Acht: www.atelieracht.nl en neem gelijk een kijkje in het virtuele tijdschrift Arial.

Ben Hartemink is een regelmatig optredend performer van literaire verhalen in kleine theaters, cafe's en huiskamers. 23 februari vertelt hij drie korte verhalen waaronder een mooi hoofdstuk uit een roman van Alessandro Baricco.

Frans Rentink behoort tot de top van de Nederlandse fotografen en is in staat in de huid van mensen te kruipen. Zijn beelden zijn pijnlijk ontroerend en/of van adembenemende schoonheid.
Kijk maar eens!

dinsdag 5 februari 2013

Voorleestips in Het Jaar Van Het Voorlezen


2013 Het jaar van het voorlezen krijgt in Atelier Acht alle aandacht. Met de Voorleesservice biedt Atelier Acht voorleessessies en voorleesadvies met aantrekkelijke boeken thuis aan.
Ouders die zelf lees-of taalproblemen hebben, beseffen vaak het belang van voorlezen wel en voelen zich een beetje machteloos. Zij kunnen terecht bij Atelier Acht.
Voor (groot)ouders die wel zelf kunnen voorlezen staan op de site van Atelier Acht meer dan 100 voorleestips. De tips zijn aangevuld met links naar digitale boeken, filmpjes, boekbesprekingen en schrijvers en illustratoren. Iedereen kan er zijn hart ophalen. De site Voorleesvriendjes, bijvoorbeeld, staat er ook bij en het leuke is dat je vervolgens vanzelf verder gaat kijken.