zondag 2 december 2012

Sinterklaas

Nog maar even bij Sinterklaas blijven, nu met 'Zachtjes gaan de paardenvoetjes...'



Dit is één van de 20 sinterklaasliedjes in het prachtige, door Noëlle Smit, humoristisch geillustreerde prentenboek. Bij dit boek zit een CD waarop alle 20 liedjes worden gezongen door Aageeth de Haan. 18 liedjes zijn oude bekenden en twee eigen liedjes van Ageeth zijn dat binnenkort ook!


 

Kindertheater


Vandaag nog wat leuks doen met de kinderen? Of later? Ga naar het theater!
Zoek in de theatergids naar een voorstelling in de buurt of zoek op genre en maak er een dagje uit van.
Leuk voor nu is natuurlijk een sinterklaasvoorstelling. Of een sinterklaasboek, bijvoorbeeld: 'Sinterklaas' van Charlotte Dematons. Kijk ook naar het programma waarin Charlotte over dit boek praat.














Sinterklaas is een door Charlotte Dematons geïllustreerd prentenboek.
Sinterklaas – een tekstloos boek dat minutieus het verhaal vertelt over Sinterklaas en het Sinterklaasfeest – lost vele raadsels op. Iedere plaat is een zoekplaat waar je niet op raakt uitgekeken en het heeft daardoor evenveel versies als er lezers zijn.
Het boek is in 2008 bekroond met de Gouden Griffel en de prijs voor de mooiste boekomslag.

maandag 12 november 2012

Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen won dit jaar de Constantijn Huygensprijs  (Oeuvreprijs) .  De jury: ' Haar werk is onconventioneel en verrassend speels. De tekeningen vormen een onlosmakelijk deel van haar werk: woorden en beelden gaan een vrolijk gevecht aan of vallen in elkaars armen'
Ik wil iedereen uitnodigen Haar laatste roman Feest van het begin te lezen. Lees hier een interview met Joke van Leeuwen.


 




Daarnaast is onderstaand filmpje over begrijpelijke poëzie iets wat we ter harte kunnen nemen.
 

zaterdag 10 november 2012

Maartje & kine


Tijdens een boekingsdag in Rijssen (1 november) hebben we een kleine privévoorstelling van Maartje & Kine gekregen. Terwijl alle aanwezigien zich terugtrokken om boekingsgesprekken te voeren, bleven wij in de zaal achter waar de dames constateerden dat ze één act overgeslagen hadden. Wij wilden graag nog een tijdje hun publiek zijn en zo kwam het....

Maartje de Boer en Kine Handlykken hebben elkaar ontmoet in het conservatorium en zijn een nog prille cabaretgroep. Met hun frisse en soms brutale teksten en met het bespelen van zeven instrumenten zijn ze hard op weg alle cabaretpodia te veroveren. Let op! Hier gaan we meer van horen
 

Vliegwiel

Gezien bij de preview van 1 november in Rijssen. Echt te gek!

vrijdag 26 oktober 2012

lezen en voorlezen in 2013

Aandacht voor voorlezen
In januari staan tien dagen te boek als De Nationale Voorleesdagen. Tijdens die dagen wordt voorlezen aan peuters en kleuters op speelse wijze gestimuleerd.
Maar daar blijft het niet bij want het hele jaar 2013 is uitgeroepen tot het Jaar van het Voorlezen.
Atelier Acht sluit zich daar actief bij aan met de Voorleesservice voor inwoners van de gemeente Olst-Wijhe.


Taalontwikkeling

Omdat de taalontwikkeling van jonge kinderen tussen 0 en 6 jaar van cruciaal belang is voor hun totale ontwikkeling, loopt Atelier Acht voor op de landelijke projecten met een eigen Voorleesservice. De Voorleesservice voor jonge kinderen bestaat uit drie projecten.
  • dagelijks voorleestips online
  • advies bij de keuze van kinderboeken
  • voorlezen thuis
Daarnaast biedt de Voorleesservice workshops voor potentiële voorleeskampioenen uit de groepen 7 en 8.

Dagelijks voorleestips online
Vanaf 1 november 2012 krijgen ouders, verzorgers, leidsters en leerkrachten iedere dag één of meer tips m.b.t. voorlezen, liedjes, boekkeuze, cadeausuggesties en verwijzingen naar  films en theater.
Te vinden op www.atelieracht.nl
Tot de start van de Nationale Voorleesdagen in 2013 worden net zoveel tips gegeven als de te wachten nachten uit het Prentenboek van het jaar 2013:
Nog 100 nachtjes slapen van Milja Praagman.

 
 

 

Kinderboekenweek 2013

Het thema voor de Kinderboekenweek 2013 is bekend:
KLAAR VOOR DE START!
Er zal veel aandacht zijn voor boeken over bewegen, winnen, verliezen, talenten en trainen.
Harmen van Straaten schrijft het Kinderboekenweekgeschenk.
        
en Loes Riphagen maakt het 'Prentenboek van de Kinderboekenweek'.
 

maandag 22 oktober 2012

Jodymoon en Lavinia Meijer

Zaterdag 20 oktober naar Jodymoon in Klein Koninkrijk in Olst geweest. Klein Koninkrijk is een huiskamertheater van formaat. Jodymoon een verrassend duo met lekkere muziek en een heerlijk stemgeluid. Waarom zij nog niet in DWDD zijn geweest begrijp ik niet. Hé redactie van DWDD ik zou er eens naar kijken!


Ze spelen doorgaans met z'n vieren, maar zaterdag deden Johan Smeets  (gitaar, dobro, banjo, percussie en zang) en Digna Janssen (teksten, zang en piano) het samen en hoe...Ze straalden zichtbaar plezier uit in een intiem samenspel. Ik wil ze zeker nog een keer zien en dan met Marie-José Didderen (cello) en Wim Spaepen (viool) er bij.
Zondag 21 oktober naar Lavinia Meijer in de Nicolaaskerk in Wijhe.
Zelden zit een kerk zo vol en wat een geweldige akoestiek, helemaal voor een instrument als de harp.
Lavinia tovert de mooiste klanken en ritmes uit het instrument. Voor het eerst blijkt (wat mij betreft) dat harpmuziek een betoverend en meeslepend effect heeft als het Lavinia Meijer er op speelt.

 

 

 

 

 

 


woensdag 17 oktober 2012

U bent mijn moeder

 



Doordat deze voorstelling in 2011 zeer succesvol was, is het gezelschap in 2012 opnieuw op tournee.

 U bent mijn moeder is een hoogtepunt uit de geschiedenis van het Nederlandse theater.
Joop Admiraal gaf in 1981 een persoonlijk beeld van het leven van zijn demente moeder die hij iedere zondag in een tehuis bezocht.
Albert Lubbers bewerkte en regisseerde de tekst tot een moeder - dochterverhaal. Marie-Christine de Both speelt zowel de moeder als de dochter.

Deze voorstelling wordt in veel schouwburgen gespeeld, maar ook in kleine theaters en eerlijk gezegd lijkt me dat voor deze voorstelling heel fijn.
Net als bij 'Verlaten' (2008) van theatergezelschap Sonnevanck is het een feest om zo tastbaar dicht bij de speler te zitten waardoor je het verdriet, de frustratie, de boosheid en het kinderlijke plezier van de moeder tot op het bot ervaart.
 
De pers over U bent mijn moeder
NRC Handelsblad
"Ik zag een dochter die haar moeder wordt. En ja, dat werkt."
"...De Both leek vooral in haar element als het hulpbehoevende oudje. Mooi zijn haar frustratie, haar boosheid, het defensieve en het verbolgene. De ogen altijd vragend, angstig, alles steeds weer onbekend - tante Siena sterft elke week opnieuw. Ontroerend is het kinderlijke plezier, de blijde verrukking om besjes of een kastanje, of om een mooie mantel, 'van Maison de Vries'. Op zeker moment babbelt de moeder tijdens een wandelingetje onverstaanbaar, maar onverstoorbaar opgewekt door. Dan springen de tranen je in de ogen"
"Het stuk is een tastbare herinnering of een vleesgeworde toekomstvisioen: daar staat je moeder, vlakbij, je kan haar aanraken. Maar je bent haar al kwijt. Of je gaat haar verliezen."
"De ontroering is groot, en even intens als bij het zien van Joop Admiraal dertig jaar geleden."
 
Gooi en Eemlander
"Dat doodsverlangen wordt versterkt en theatraal uitgebouwd als ze het lied 'Droomland' hoort, gezongen door Heintje. Van ontroering doet je huid samentrekken."
 

Trouw
"Theatergroep Suburbia heeft de draad van de mythe, die het legendarische 'U bent mijn moeder' in dertig jaar heeft kunnen worden, weer opgepakt. Gelukkig maar."



 

woensdag 3 oktober 2012

Gouden Griffel voor Bibi Dumon Tak



De Nederlandse schrijfster Bibi Dumon Tak is dit jaar de winnaar van de Gouden Griffel, de prijs voor het mooiste Nederlandstalige kinderboek. Ze krijgt de prijs voor haar boek Winterdieren, over dieren die leven op de Noordpool en de Zuidpool.
Dat maakte de jury dinsdagavond bekend op het Kinderboekenbal in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Het bal vormt het begin van de jaarlijkse Kinderboekenweek, die duurt van woensdag tot en met zondag 14 oktober.

Winterdieren is 'een parel binnen de non-fictie', oordeelde de Griffeljury. 'Het is een boeiend, avontuurlijk en aanstekelijk boek, dat getuigt van schrijflust, kijklust, originaliteit, passie en vakmanschap.' Het is de tweede keer sinds de instelling van de prijs in 1971 dat een informatief boek bekroond wordt met de Gouden Griffel. De jury boog zich over ruim 150 boeken.

Dumon Tak (1964) schreef diverse non-fictie kinderboeken en ontving al vijf keer een Zilveren Griffel. In 2006 schreef ze het Kinderboekenweekgeschenk, Laika tussen de sterren, over het Russische hondje Laika.

Voor de 58e editie van de Kinderboekenweek hebben boekenwinkels, bibliotheken, uitgeverijen en basisscholen talloze activiteiten voor jeugdige boekenliefhebbers georganiseerd. Het motto dit jaar is 'Hallo wereld!'. Volgens de organiserende CPNB wordt de wereld steeds kleiner en komen kinderen daardoor steeds gemakkelijker in aanraking met andere culturen.

Tosca Menten schreef dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk, getiteld Het Akropolis Genootschap en de slag om bladzij 37. Mensen krijgen het cadeau bij de aanschaf van minstens 10 euro aan kinderboeken. Fleur van der Weel en Edward van de Vendel maakten het Prentenboek van de Kinderboekenweek.
bron: De volkskrant.nl 2 oktober 2012

Lezen en voorlezen

Lezen & Voorlezen

 
Belang van veel en goed lezen en voorlezen
Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Als er regelmatig wordt voorgelezen in de baby/peuter/kleuterfase stappen kinderen soepel in het proces van leren lezen.
Veel voorlezen en lezen is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Goede lezers scoren hoger op taalvaardigheid en schoolprestaties. Wie kan lezen en teksten begrijpt, verwerft kennis en ontwikkelt zich. Een goede taalbeheersing is relevant voor de betrokkenheid van kinderen bij wat er om hen heen gebeurt.
 
Feiten en cijfers
Leesplezier leidt tot leesbereidheid en leesbereidheid tot leesvaardigheid. Toch zijn er veel kinderen en volwassenen niet voldoende taalvaardig. Daardoor zijn zij niet in staat volwaardig deel te nemen aan aan de samenleving en al helemaal niet aan de complexe informatiemaatschappij.
 
Enkele cijfers en onderzoeksresultaten:
* 1,5 miljoen volwassen Nederlanders zijn laaggeletterd. Dat zijn bijna 1 op de 10 Nederlanders.
* Van de basisschoolleerlingen verlaat 25 % de school met een taalachterstand van 2,5 jaar.
* Door 15 minuten vrij lezen per dag, leert een kind 1.000 nieuwe woorden per jaar.
* Kinderen die plezier hebben in lezen, lezen meer en behalen daardoor betere schoolresultaten. 
* Vrij lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, grammatica, begrijpend   lezen en schrijven.
Bron: Meer lezen, beter in Taal Sardes 2011

Samen sterk in (voor)lezen
Bibliotheken zijn gestart met De bibliotheek op school en zijn in veel plaatsen al actief op basisscholen. Een mooie samenwerking tussen bibliotheken, onderwijs en gemeentes.
Echter in veel gemeentes gooien de bezuinigingen roet in het eten en worden prille leesbevorderingsprogramma's in de kiem gesmoord.
In de gemeente Olst Wijhe bijvoorbeeld moet de bibliotheek bezuinigen terwijl BoekStart nog maar net gestart is. Dit programma wordt in samenwerking met de gemeente en het consultatiebureau uitgevoerd. Het is een aantrekkelijke aanmoediging voor jonge ouders om voor te lezen. De bibliotheken hebben hiervoor een speciale hoek ingericht met boeken voor en over baby's.

Voorleesservice
Omdat in Olst-Wijhe (nog) geen Voorleesexpress actief is, heeft Atelier Acht een voorleesservice opgezet. Ouders met taal- en leesproblemen kunnen daar gebruik van maken. Dat wil zeggen dat een vrijwilliger van Atelier Acht bij de mensen thuis  (in de gemeente Olst Wijhe) voor komt lezen aan jonge kinderen.

donderdag 14 juni 2012

Meer Sjoerd....

Dat zijn laatste Robinboek een zilveren griffel heeft gekregen is prachtig. Dat het boek verschenen is, is bijna een wonder want na een forse ruzie met zijn vorige uitgever leek de schrijflust voorgoed verdwenen. (Over de heftige A. M. G. Schmidtlezing van een paar jaar geleden schreef ik al eerder in deze blog)
Met het in zee gaan met Lemniscaat heeft Robin een ander gezicht gekregen omdat de illustraties van Marije Tolman zijn i.p.v. van Sandra Klaassen. Ik hield van de Robin van Sandra en dan is het lastig om van een andere Robin te gaan houden. Maar Marije, dank je wel, Robin heeft mijn hart inmiddels gestolen.
Sjoerd Kuyper heeft nu genoeg reden om zijn website te actualiseren. Hij is helaas blijven steken in 2008.

Theo Thijssenprijs voor Sjoerd Kuyper!

Zo verdiend en zo terecht! Sjoerd Kuyper: gefeliciteerd!
Meer lezen kan hier.

foto: Leo van Velzen (NRC)

woensdag 13 juni 2012

Griffels 2012

Het is bekend naar wie de Zilveren Griffels gaan. Ik ben blij met de keuze en extra blij met de volgende titels: Keepvogel en Kijkvogel (helemaal KLM), Toen kwam Sam. Nog niet zo lang geleden heeft Edward van de Vendel enthousiast uit de doeken gedaan hoe het verhaal is ontstaan (CODA Apeldoorn) en Driedelig paard van Ted van Lieshout.

vrijdag 2 maart 2012

Sneeuwmeisje

Sneeuwmeisje, het nieuwste boek van van Koos Meinderts en zijn vrouw Annette Fienieg, is een aantrekkelijk prentenboek. De tekeningen zijn een lust om naar te kijken en het verhaal is ontroerend.

Woensdag 29 februari 2012 was de feestelijke boekpresentatie van Het sneeuwmeisje,  gebaseerd op de musical De winterkoningin die Koos Meinderts voor Hofplein Rotterdam  schreef .

donderdag 1 maart 2012

Driedelig Paard

Driedelig paard van Ted van Lieshout is op 1 maart 2012 bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs.
Dat je vaak in in één oogopslagkunt zien met wat voor soort tekst je te maken hebt,  gaat in 'Driedelig paard' niet op. Of het een brief is,  een gedicht of een boodschappenlijstje, het maakt geen verschil.  Elke tekst ziet er uit als een recht blok, een zogenaamd Blokgedicht.
Het lijkt onaatrekkelijk, maar als je dan toch de sprong waagt om te gaan lezen, beland je in een ontdekkingstocht vol absurdistisch verhalen, anekdotes, brieven, opsporingsberichten en gekke reclameteksten.
Dit boek hoort in elke huiskamer op tafel te liggen zodat er dagelijks in gelezen wordt.

maandag 13 februari 2012

illustratoren

Tekenaar Philip Hopman zei ooit in de Volkskrant: ‘Het niveau van Nederlandse tekenaars ligt heel hoog. We hebben in ons land een vrij lange traditie die begonnen is met mensen als Dick Bruna, Max Velthuijs, Fiep Westendorp en Thé Tjong-Khing. Dat heeft een goede school op gang gebracht.’
Toch is er over die tekenaars weinig geschreven. Vanuit de beeldende kunst bestaat nauwelijks belangstelling voor het vak.
Voor Tekenaars – kinderboekenillustratoren geportretteerd interviewde Joukje Akveld negentien Nederlandse illustratoren in hun atelier over techniek, ambitie, inspiratie en kunstenaarschap.
Zo ontstond, aan de hand van persoonlijke ontmoetingen, een overzicht van een niet eerder in kaart gebracht vakgebied – van Mance Post (1925) tot Martijn van der Linden (1979). Samen geven de interviews een beeld van een halve eeuw Nederlandse illustratiekunst. Amber Beckers portretteerde de tekenaars in hun atelier. De vele illustraties van de tekenaars completeren het geheel.
Tekenaars – kinderboekenillustratoren geportretteerd, Joukje Akveld & Amber Beckers. Hoogland & Van Klaveren, € 29,95.
Het gaat om Dick Bruna, Charlotte Dematons, Harrie Geelen, Annemarie van Haeringen, Wim Hofman, Philip Hopman, Jan Jutte, Joke van Leeuwen, Mance Post, Martijn van der Linden, Sieb Pothuma, Ingrid en Dieter Schubert, Noelle Smit, Thé Tjong-Khing, Marit Tornqvist, Daan Remmerts de Vries, Fleur van der Weel en Sylvia Weve.
Dezelfde illustratoren hebben zich uitgeleefd in het boek De baron von Munchhausen

 Het ene avontuur is nog wonderlijker dan het andere. ‘De leugenbaron’ wordt hij wel genoemd, deze klassieke held van Rudolf Erich Raspe uit 1785. Een jaar later verzon Gottfried August Bürger er een aantal verhalen bij, die de baron nog beroemder maakten.

Mondriaan

Met dit filmpje krijgen kinderen een idee  hoe abstracte kunst voort kan komen uit realistische beelden.
Het is heel inspirerend om hier keepvogel van Wouter Reek bij te gebruiken en spelenderwijs kennis te maken met het werk van Mondriaan.
Kijkvogel zoekt de toekomst. Volgens keepvogel hoef je de toekomst helemaal niet te zoeken, die komt altijd vanzelf. Maar Kijkvogel bedoelt een andere toekomst. Een toekomst vol met dingen die zo nieuw zijn dat nog niemand ze kent. Daarom moet hij snel verder. Keepvogel kan alleen nog maar denken aan alle onbekende dingen die hij niet te weten komt als hij thuisblijft. Misschien kan hij beter even kijken welke kant Kijkvogel op is gegaan...

maandag 23 januari 2012

Kweenie van Joke van Leeuwen

Iedere avond vertelt een moeder een verhaaltje aan haar dochter. Op een avond is ze nog maar net begonnen als ze wordt weggeroepen voor de telefoon. Terwijl het meisje wacht op de terugkeer van haar moeder valt er iets op haar bed dat heel hard begint te schreeuwen. Het blijkt een personage te zijn dat uit een verhaal is gevallen. Omdat hij op alle vragen 'Kweenie' zegt, noemt het meisje hem maar zo. Het meisje wil  Kweenie bij haar houden, maar hij wil terug naar zijn ouders en zijn eigen verhaal. Tijdens de zoektocht naar zijn verhaal komen ze tientallen andere verhalen tegen.
Het gaat over gedachten en gevoelens die iedereen wel kent maar die nu op verrassende wijze aan de orde komen.
Mijn liefde voor boeken maakt met ingang van vandaag bijna plaats voor verhalen op de ipad. Kweenie staat er op en wordt een nog groter feest dan het al is.

Van mij en van jou van Hans en Monique Hagen

Het boek Van mij en van jou is een juweeltje en is nu ook op de de iPad-app Kinderboeken beschikbaar  De applicatie bevat geanimeerde ebooks van de kinderboekenuitgeverijen Zwijsen, Leopold, Ploegsma en Querido.
Tijdens de Nationale Voorleesdagen 2012, kun je het boek van Hans en Monique Hagen gratis downloaden. Het is mooi en fijntjes gemaakt met de mogelijkheid allerlei kleine dingetjes, geluiden en bewegingen te ontdekken. Een feestje.

Nationale Voorleesdagen

Het boek 'Mama kwijt' is zeer succesvol. Op speelzalen, in de bibliotheek en thuis. Kinderen smullen er van en willen het steeds opnieuw horen.