Toch is er over die tekenaars weinig geschreven. Vanuit de beeldende kunst bestaat nauwelijks belangstelling voor het vak.
Voor Tekenaars – kinderboekenillustratoren geportretteerd interviewde Joukje Akveld negentien Nederlandse illustratoren in hun atelier over techniek, ambitie, inspiratie en kunstenaarschap.
Zo ontstond, aan de hand van persoonlijke ontmoetingen, een overzicht van een niet eerder in kaart gebracht vakgebied – van Mance Post (1925) tot Martijn van der Linden (1979). Samen geven de interviews een beeld van een halve eeuw Nederlandse illustratiekunst. Amber Beckers portretteerde de tekenaars in hun atelier. De vele illustraties van de tekenaars completeren het geheel.
Tekenaars – kinderboekenillustratoren geportretteerd, Joukje Akveld & Amber Beckers. Hoogland & Van Klaveren, € 29,95.
Het gaat om Dick Bruna, Charlotte Dematons, Harrie Geelen, Annemarie van Haeringen, Wim Hofman, Philip Hopman, Jan Jutte, Joke van Leeuwen, Mance Post, Martijn van der Linden, Sieb Pothuma, Ingrid en Dieter Schubert, Noelle Smit, Thé Tjong-Khing, Marit Tornqvist, Daan Remmerts de Vries, Fleur van der Weel en Sylvia Weve.
Dezelfde illustratoren hebben zich uitgeleefd in het boek De baron von Munchhausen
Het ene avontuur is nog wonderlijker dan het andere. ‘De leugenbaron’ wordt hij wel genoemd, deze klassieke held van Rudolf Erich Raspe uit 1785. Een jaar later verzon Gottfried August Bürger er een aantal verhalen bij, die de baron nog beroemder maakten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten