woensdag 8 januari 2014

2014

 
Na een boottocht over o.a. de Rijn, de IJssel, het IJsselmeer, een bezoek aan het Rijksmuseum en een prettige jaarwisseling op het IJ zijn we goed aan 2014 begonnen.
Een paar voornemens liggen er wel:

Atelier Acht zet de cultuurparticipatie voort met het accent op KIJK Wijhe en Theaters Olst-Wijhe.

Arial blijft vier keer per jaar verschijnen met de gebruikelijke interviews, ontmoetingen met musici, cabaretiers,  schrijvers en kunstenaars.
In 2014 besteden we meer aandacht aan cultureel erfgoed met de canon van Olst-Wijhe als uitgangspunt.
Tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie op 7 januari, vertelde de burgemeester over het 200-jarig bestaan van de buurtschap Marle en de rol die Marle heeft gespeeld bij het einde van de Franse overheersing, de Russische bevrijders en ( met een knipoog) aan het ontstaan van de monarchie.
In de canon worden de kozakken wel genoemd, maar Marle niet. Daarvoor moeten we een keer aan de bel trekken bij burgemeester Strien want het lijkt er op dat er een prachtig verhaal in zit waar we wat mee kunnen.

Een ander  voornemen is meer tijd vrij te maken voor het boek over Jan Adam Zandleven. Tot mijn vreugde en verassing is werk van Jan Adam verbonden met een onderdeel van de canon van Olst-Wijhe.

Dirk Hannema, kunstkenner en verzamelaar werd door zijn kunstzinnige moeder in contact gebracht met de kunstpedagoog H.P. Bremmer. Zij volgde cursussen esthetica bij Bremmer. Bremmer gebruikte originele kunstvoorwerpen als voorbeeld en stelde cursisten in de gelegenheid werk te kopen.
Zo kwam werk van Zandleven in handen van Dirk Hannema die zijn verzameling vanaf 1957 onderbracht op Havezate het Nijenhuis in Wijhe (Heino).
Vijf schilderijen van Zandleven  maken deel uit van de museumcollectie van De Fundatie.



 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten