zondag 27 maart 2011

Elsbeth Etty en J.J. Voskuil

Vanmiddag naar een lezing van Elsbeth Etty over J.J.Voskuil geweest.
Ze begon met het voorlezen van enkele fragmenten uit binnen de huid waaruit bleek dat Voskuil (in de persoon van Maarten Koning) een bloedhekel had aan Deventer. Een burgelijke provinciestad waar zijn studievriend Oversteegen (1926-1999)(Paul) met zijn vrouw Rosalie ging wonen.
Ik heb nooit geweten dat Paul, de neerlandicus uit Bij nader inzien in Deventer als J. Oversteegen, leraar Nederlands was en in een flat aan de Ceintuurbaan heeft gewoond.
Hoe dan ook, in het postuum verschenen boek Binnen de huid worden Paul en Rosalie genadeloos afgemaakt door Maarten Koning en kan hij nauwelijks verbergen dat Voskuil hier zelf aan het woord is.
Ik heb genoten van de stijl van Voskuil, van het tot theater bewerkte De moeder van Nicolien en de tvproductie Bij nader inzien.
Echter, na de lezing van Etty kijk ik anders tegen één en ander aan en denk ik te begrijpen dat achter de literaire verpakking van zijn werk een hoge mate van narcisme schuil ging waardoor hij vanuit zijn kleingeestigheid niet anders kon dan zijn 'vrienden' omlaag trekken.
Dat het in Binnen de huid om Voskuil zelf ging, heeft Rosalie bevestigd in een gesprek met Elsbeth Etty. Meer lezen?
Zie: In de ban van het vijandig vlees
(tekening: Peter van Dongen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten