woensdag 13 februari 2013

Jan Adam Zandleven

Jan Adam Zandleven heeft zijn hele leven getekend, maar koos pas op 34-jarige leeftijd voor het kunstschildersleven.
Dank zij de steun van H.P Bremmer kon hij zich goed ontwikkelen.

Doordat zijn verschillende rollen elkaar onderling versterkten had Bremmer in de eerste helft van de twintigste eeuw een invloedrijk gezag in de Nederlandse kunstwereld.  Hij was kunstcriticus, expert, verzamelaar, leraar en handelaar. Hij had een groot netwerk van verzamelaars, kunsthandelaars en kunstenaars.  Voor zijn cursisten en verzamelaars kocht hij werk in. Zo ook voor zijn cursist Helene Kröller en daarmee werd de basis gelegd van de museumcollectie. Bremmer speelde een belangrijke rol in het leven van o.a. Van Gogh, Mondriaan en Charley Toorop.

Zandleven vroeg Bremmer om hulp en hoopte op wat financiële steun. Bremmer herkende het talent en de innerlijke bewogenheid van Zandleven. Daarom bood hij niet alleen financiële steun, maar zorgde er voor dat kunsthandelaren en verzamelaars aandacht kregen voor zijn schilderijen. Hierdoor kwamen de schilderijen van Zandleven in diverse gerenommeerde particuliere en museale collecties terecht.
Paddestoelen 1917
paddestoelen 1917


Paddestoelen 1917
Zandleven voelde een enorme liefde voor de natuur en maakte veel landschappen, dorpsgezichten en bosgezichten. Daarnaast schilderde hij stillevens en interieurs.
Hij leefde van 1868 tot 1923.
Over deze bevlogen man ga ik een boek schrijven. Wie nu meer over Zandleven en zijn werk wil weten, kan het virtuele museum bezoeken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten