woensdag 18 december 2013

Veronique Sodano - een diva van formaat




 

Omdat Veronique Sodano 2e kerstdag komt optreden tijdens een brunch in de Brasserie in Olst en zij zichzelf een diva noemt willen we meer van haar weten. Wat betekent diva eigenlijk? Hoe wenst zij zich zelf te zien of hoe wil ze gezien worden?
Het komt uit het Italiaans, diva: een vrouwelijke godheid. Een diva is een gevierde zangeres. De betekenis ligt dicht bij  primadonna. Een stereotype prima donna verdraagt geen concurrentie, zij wil de eerste zijn en eist alle aandacht op. In de pers wordt deze kwalificatie gebruikt bij  Maria Callas.

Dat klinkt enerzijds talentvol maar anderzijds nogal arrogant. Heeft ze zoveel talent en is ze arrogant?

Hoe dan ook, we krijgen we te maken met een goed gevulde en goed gebekte dame uit Italië die zichzelf bovenstaande betekenis heeft toegeschreven.
We hebben afgesproken in een café in Den Haag en nemen plaats op de 1e verdieping die in open verbinding met het café staat.  Omdat Veronique haar mening over zingen meermalen illustreert met zang uit haar volle borsten valt het geroezemoes in het café steeds stil en kijkt iedereen geraakt naar boven.
'Doorgaan!' wordt er geroepen en terecht, het is een feest om naar haar te luisteren en vast te stellen dat haar zangkwaliteit de lading van 'diva' al dekt.

 Goedlachs en openhartig vertelt Veronique over haar familie, haar leven en haar ambities. Ze springt van de hak op de tak waarbij feiten aan het licht komen die ze nog niet eerder heeft prijsgegeven.  Het verhaal dat Veronique in de Ferrari van haar vader is geboren wakkert bij ons het vermoeden aan dat haar vader rijk of crimineel moet zijn geweest.
Lachend geeft ze toe dat het verhaal over haar geboorte enigszins overdreven is maar dat het water wel in de auto was gebroken. En ja, volmondig erkent ze dat haar vader een crimineel was maar nuanceert dat met een blik op de Italiaanse mentaliteit en gewoontes.

Gevoed door onze vragen vertelt Veronique dat haar moeder een Nederlandse is die op haar 18e als au pair naar Rome vertrok en daar de charmante welbespraakte Italiaan ontmoette die gelijk viel voor dat mooie, blonde en boven hem uittorende meisje.
Hoewel haar ouders veel van elkaar hielden, slaagden zij er niet in om hun relatie in stand te houden. Veronique was twee toen ze met haar moeder naar Nederland vertrok.

Temperament, beweging en expressie begeleiden haar woorden in een waterval van verhalen over haar vak en vakmanschap. Dat ze als kind altijd zong, danste en entertainde, hoe ze tot haar keuze voor het conservatorium is gekomen en vanaf het begin een carrière als cabaretière voor ogen had. Toen ze op haar 15e Karin Bloemen zag optreden wist ze: dat wil ik ook!

Een goede cabaretière is niet alleen maar een clown, het gaat haar om echt contact met het publiek, met (iemand uit) het publiek in gesprek gaan, iets wezenlijks zeggen, mensen raken en durven zijn wie je bent.
In de pers wordt de vergelijking met Bloemen wel gemaakt. Niet helemaal terecht, vinden wij. Veronique kan meer en voldoet zonder het te beseffen aan haar eigen eisen en verwachting: ze wil de beste zijn en niet een tweede Karin Bloemen of een tweede Ella Fitzgerald maar, zoals Maria Callas, de beste op haar terrein. Ze wil als de eerste en enige Veronique Sodano op de voorgrond!
Dat kan ze en daarmee blijken de woorden 'diva' en 'primadonna' op haar lijf geschreven, maar dan zonder een spoortje arrogantie en zeker niet stereotiep maar uiterst puur, oprecht en origineel!.

 Bij het afscheid zoenen we elkaar en beseffen kennis te hebben gemaakt met een echte diva. Eentje die over een tijdje in een uitverkocht Carré door Karin Bloemen om een handtekening wordt gevraagd. Karin zal dan zeggen: ''Zeg Veronique, goddelijk meid! Zó had ik het zelf willen doen!"

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten