woensdag 3 oktober 2012

Gouden Griffel voor Bibi Dumon Tak



De Nederlandse schrijfster Bibi Dumon Tak is dit jaar de winnaar van de Gouden Griffel, de prijs voor het mooiste Nederlandstalige kinderboek. Ze krijgt de prijs voor haar boek Winterdieren, over dieren die leven op de Noordpool en de Zuidpool.
Dat maakte de jury dinsdagavond bekend op het Kinderboekenbal in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Het bal vormt het begin van de jaarlijkse Kinderboekenweek, die duurt van woensdag tot en met zondag 14 oktober.

Winterdieren is 'een parel binnen de non-fictie', oordeelde de Griffeljury. 'Het is een boeiend, avontuurlijk en aanstekelijk boek, dat getuigt van schrijflust, kijklust, originaliteit, passie en vakmanschap.' Het is de tweede keer sinds de instelling van de prijs in 1971 dat een informatief boek bekroond wordt met de Gouden Griffel. De jury boog zich over ruim 150 boeken.

Dumon Tak (1964) schreef diverse non-fictie kinderboeken en ontving al vijf keer een Zilveren Griffel. In 2006 schreef ze het Kinderboekenweekgeschenk, Laika tussen de sterren, over het Russische hondje Laika.

Voor de 58e editie van de Kinderboekenweek hebben boekenwinkels, bibliotheken, uitgeverijen en basisscholen talloze activiteiten voor jeugdige boekenliefhebbers georganiseerd. Het motto dit jaar is 'Hallo wereld!'. Volgens de organiserende CPNB wordt de wereld steeds kleiner en komen kinderen daardoor steeds gemakkelijker in aanraking met andere culturen.

Tosca Menten schreef dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk, getiteld Het Akropolis Genootschap en de slag om bladzij 37. Mensen krijgen het cadeau bij de aanschaf van minstens 10 euro aan kinderboeken. Fleur van der Weel en Edward van de Vendel maakten het Prentenboek van de Kinderboekenweek.
bron: De volkskrant.nl 2 oktober 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten