woensdag 17 oktober 2012

U bent mijn moeder

 Doordat deze voorstelling in 2011 zeer succesvol was, is het gezelschap in 2012 opnieuw op tournee.

 U bent mijn moeder is een hoogtepunt uit de geschiedenis van het Nederlandse theater.
Joop Admiraal gaf in 1981 een persoonlijk beeld van het leven van zijn demente moeder die hij iedere zondag in een tehuis bezocht.
Albert Lubbers bewerkte en regisseerde de tekst tot een moeder - dochterverhaal. Marie-Christine de Both speelt zowel de moeder als de dochter.

Deze voorstelling wordt in veel schouwburgen gespeeld, maar ook in kleine theaters en eerlijk gezegd lijkt me dat voor deze voorstelling heel fijn.
Net als bij 'Verlaten' (2008) van theatergezelschap Sonnevanck is het een feest om zo tastbaar dicht bij de speler te zitten waardoor je het verdriet, de frustratie, de boosheid en het kinderlijke plezier van de moeder tot op het bot ervaart.
 
De pers over U bent mijn moeder
NRC Handelsblad
"Ik zag een dochter die haar moeder wordt. En ja, dat werkt."
"...De Both leek vooral in haar element als het hulpbehoevende oudje. Mooi zijn haar frustratie, haar boosheid, het defensieve en het verbolgene. De ogen altijd vragend, angstig, alles steeds weer onbekend - tante Siena sterft elke week opnieuw. Ontroerend is het kinderlijke plezier, de blijde verrukking om besjes of een kastanje, of om een mooie mantel, 'van Maison de Vries'. Op zeker moment babbelt de moeder tijdens een wandelingetje onverstaanbaar, maar onverstoorbaar opgewekt door. Dan springen de tranen je in de ogen"
"Het stuk is een tastbare herinnering of een vleesgeworde toekomstvisioen: daar staat je moeder, vlakbij, je kan haar aanraken. Maar je bent haar al kwijt. Of je gaat haar verliezen."
"De ontroering is groot, en even intens als bij het zien van Joop Admiraal dertig jaar geleden."
 
Gooi en Eemlander
"Dat doodsverlangen wordt versterkt en theatraal uitgebouwd als ze het lied 'Droomland' hoort, gezongen door Heintje. Van ontroering doet je huid samentrekken."
 

Trouw
"Theatergroep Suburbia heeft de draad van de mythe, die het legendarische 'U bent mijn moeder' in dertig jaar heeft kunnen worden, weer opgepakt. Gelukkig maar." 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten