maandag 18 maart 2013

Woutertje Pieterse prijs 2013


Kristien Dieltiens met 'Kelderkind'

Op 7 maart 2013 ontving Kristien Dieltiens de Wouterje Pieterse Prijs voor haar boek 'Kelderkind': een roman die speelt in het Duitsland aan het begin van de 19e eeuw.

Dit zegt de jury er over:

'In een boek met een geschiedkundig thema is het de kunst om meer te doen dan vertellen wat er is gebeurd.
Stel nou dat de personages tot leven komen, dat je met ze meevoelt, dat je in spanning zit over de afloop en je afvraagt wat feit en fictie is. Stel dat het historische wordt vervormd en verfraaid, dat er een eigenzinnige invulling aan wordt gegeven. En stel dat het verhaal ook nog eens zeggingskracht heeft, en ons misschien wel iets leert over de huidige tijd.
Stel dat een dergelijk boek ook nog eens geweldig mooi is geschreven in verschillende stijlen die bij de personages passen. Stel dat het boek spannend is, dat de scènes goed zijn opgebouwd en de schrijver respect afdwingt. Dat boek bestaat en het wint de Woutertje Pieterse Prijs 2013'.

'Kelderkind' is een historische roman en een psychologische thriller. De hoofdpersonen zijn de fictieve Manfred en de historische persoon Kaspar Hauser waarvan de levensverhalen knap met elkaar verweven zijn. De jongens vallen buiten de maatschappij. Dat wordt veroorzaakt doordat Manfred een zeer afstotelijke hazenlip heeft. Mensen keren zich geschrokken van hem af en hij ervaart dat als een loodzware last die hem belemmert bij zijn verlangen naar geluk en liefde. Hij is afhankelijk van zijn moeder die als enige van hem houdt.
Kaspar Hauser, het kind dat tot zijn zestiende in een kelder leefde en toen pas 'op de wereld kwam', wordt ook met de rug aangekeken omdat hij zich wereldvreemd gedraagt.

Het verhaal is opgebouwd uit puzzelstukje waarmee de lezer de draad soms kwijt lijkt te zijn maar door de geraffineerde opbouw de weg steeds terug vindt en uiteindelijk alles op zijn plaats valt.

De Woutertje Pieterse Prijs is dit jaar voor de 26e keer uitgereikt. Met steun van Stichting Lezen zijn er ook dit jaar gratis lessuggesties bij het boek te downloaden. De lessuggesties zijn geschreven door Lieke van Duin en Jos van Hest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten